İkamet İznine Kapalı Bölgelerde TAPU oturma izni nasıl alınır?

1 Temmuz 2022'de Türkiye'nin 1169 ilçesinde oturma izni alınmasına kısıtlama getirilmiştir. Yabancı uyrukluların sayısı toplam ikamet edenlerin %20'si veya daha fazlası olduğu için bu alanlar "kapalı" listesine dahil edilmiştir.

Alanya'da listede 4 ilçe yer alıyor - Mahmutlar, Kargıcak, Kestel ve Avsallar. Bu durum, mülk sahiplerinin gayrimenkul sahibi olma hakkı ile oturma izni alamayacakları anlamına mı geliyor? Durum tam olarak böyle değil!

07/01/2022 tarihinden önce bir mülk satın aldıysanız ve TAPU mülkiyetini kaydettirdi iseniz, kapalı bir alanda bile BİRİNCİL oturma izni almaya hak kazanırsınız.

Oturma izni alma konusundaki kısıtlamaların geçici olduğunu hatırlatırız. Türkiye'de yabancı vatandaşlara gayrimenkul satışı olağan şekilde gerçekleşmektedir. Herhangi bir bölgede bir daire veya villa satın alabilirsiniz. Gayrimenkul için mevcut oturma izninin uzatılması konusunda da herhangi bir kısıtlama yoktur.

Bu nedenle, yatırım olarak, kiraya vermek için, tatil için (vizesiz kalış süresi kadar) veya gelecek için bir daire almak istiyor ve kısıtlamaların kaldırılmasını beklemeye hazırsanız,  bu kapalı ilan edilen bölgelerde de mülk satın almak için herhangi bir kısıtlama yoktur.

Kısıtlamanın Alanya'nın birçok ilçesinden sadece 4 ilçe için geçerli olduğunu da bir kez daha hatırlatırız.

Birincil oturma izni almak için, mülkün değerinin en az 75.000 $ olduğunu belgeleyen bir uzman değerlendirmesi sağlamanız gerekir. 04/26/2022 tarihinden önce gayrimenkul satın alıp TAPU düzenleyenler için gayrimenkulün değerine ilişkin bilirkişi değerlendirmesi gerekli değildir.

Eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız da sizinle birlikte oturma izni alabilir. Bunu yapabilmek için, apostilli bir evlilik cüzdanı ve çocukların apostilli doğum sertifikalarını sağlamanız gerekir. Bu belgelerin Türkiye'de  yeminli bir tercüman aracılığıyla Türkçe'ye çevrilmesi ve ardından belgelerin noter onayından geçmesi gerekmektedir.

TAPU'nun mülkiyeti 07/01/2022 tarihinden sonra tescil edilmiş ise kapalı bölgelerde birincil ikamet izni alınması mümkün olmayacaktır. Bunun için kısıtlamaların kalkmasını beklememiz gerekmektedir.