Bütün emlak işlerinizde size nasıl yardımcı oluyorsak tapu işlemlerinizin başından sonuna kadar da yanınızdayız.
Eğer sizin adınıza bu işlemler ile Art Alanya'nın ilgilenmesini isterseniz bir vekâletname vermeniz yeterli olacaktır. Akabinde Tapu Sicil Müdürlüğüne gereken belgeleri biz ileteceğiz. Herhangi bir aksaklık ya da gecikme olmaması için üzerimize düşen tüm sorumluluğu eksiksiz yerine getireceğimizden emin olabilirsiniz. Şayet bu hizmeti tercih etmezseniz toplanan belgeler, alıcı ve satıcı tarafından götürülmelidir.
Türkiye’de taşınmaz edinimi konusunda üç farklı yabancı kavramı vardır:
- Yabancı gerçek kişiler: Askeri yasak bölgelerdeki gayrimenkuller hariç sınırsız sayıda konut ve işyeri, ülke genelinde 30 hektara kadar arsa veya tarla satın alabilirler. Satın alınan arsanın üzerinde herhangi bir yapı yoksa satın alındıktan sonraki iki yıl içinde burada bir proje geliştirilmelidir.
- Yabancı tüzel kişiler: Yabancı bir ülkenin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri istisnai olarak taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler. Bu istisnai durum ancak uluslararası anlaşmalar veya 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununu, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu gibi kanunlarda belirtilen özel kanun hükümleri ile öngörülmüş ise mümkündür. Bu ticaret şirketleri dışındaki yabancı tüzel kişiler (vakıf, dernek, kooperatif, cemaat vb.) ise taşınmaz edinemez ve lehlerine sınırlı ayni hak tesis edilemez.
- Türkiye’de kurulmuş yabancı sermayeli Türk şirketleri: Bunlar, yabancı uyruklu şahısların yüzde elli veya daha fazla oranda hissesine sahip oldukları veya yönetim kurulu üyelerini atayabilme ve görevden alabilme yetkisine sahip oldukları, Türkiye’de ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip şirketlerdir. Bu şirketler taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinebilir. Bunun için öncelikle taşınmazın bulunduğu yerin valiliğine izin için başvurmaları gerekir. Bu başvurunun sonucunda, tescil işleminin yapılabilmesi için valilik tarafından şirket ile tapu müdürlüğüne yazı ile bilgi verilir.
Tapu üzerine kaç kişinin ismi yazdırılabilir?
Bir gayrimenkul bir kişi veya birden fazla kişiye ait olabilir. Bir gayrimenkulün kaç kişiye ait olabileceği ile ilgili ise bir kısıtlama yoktur.
18 yaşından küçükler nasıl mal sahibi olabilirler?
18 yaşından küçük çocukların adına gayrimenkul satın alınabilir. Medeni Kanunun ilgili maddeleri uyarınca 18 yaşından küçükler resmi işlemleri ifa edemezler. Onların yerine çocuğun anne ve babasının imzasıyla çocuğun adına gayrimenkul kaydı yapılır, tapusu çıkarılır. Eğer ebeveynleri boşanmış ise veya ebeveynlerin birisinin veya her ikisinin vefatı halinde mahkeme tarafınca atanmış çocuğun vasisi tarafınca tapu işlemleri gerçekleştirilebilir.
Kaç çeşit tapu vardır?
Türkiye'de üç çeşit tapu bulunur.
- Kat mülkiyetli tapu: İnşaatı tamamlanan ve yerleşime açılan binalar ve bu binalarda bulunan kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, depo gibi kullanılmaya uygun bölümler ile arsa payı ve ana gayrimenkuldeki ortak kullanım alanlarıyla bağlantılı özel mülkiyet tapularına denir. Bu tapulu bir yeri satın alırken veya daha sonrasında bankalardan kredi alabilir veya bankalar lehine ipotek tesis edebilirsiniz.
- Kat irtifaklı tapu: Bir arsa üzerinde henüz inşasına başlanmış projeler veya halihazırda inşası devam etmekte olan yapılar için verilen tapulara denir. Mülk sahibi olarak banka kredisi çekebilir veya tapu kayıtları üzerine banka lehine ipotek tesis edebilirsiniz.
- Hisseli tapu: Bir taşınmaz malın ortaklarını gösteren tapulara denir. Bu tapuda bir gayrimenkulün kaç sahibi ve kimler olduğunu görebilirsiniz. Diğer yandan hangi ortak hangi bölüme sahip olduğu belli değildir.
Yabancı uyruklular Türkiye'den gayrimenkul nasıl alabilirler?
Artık yabancı uyruklular da Türkiye vatandaşları ile aynı şartlar altında emlak satın alabiliyorlar. Yabancı uyruklu alıcıların Türkiye'den bir oturum izni alma şartı da yoktur. Türkiye'den her türlü site, apartman, villa veya arsa satın alabilirler. Sadece Türkiye'de gayrimenkul satın alacak bir yabancının alacağı gayrimenkulün askeri yasak bölgede olmaması gerekiyor. Tapu işlemleri, tapu müdürlüklerinin yoğunluklarına göre 2 ila 3 hafta sürebilir.
Tapu işlemlerinizi bizzat kendiniz yapabilirsiniz. Veyahut noter onaylı bir vekâletname aracılığı ile sizin adınıza atanan vekiliniz de işlemleri gerçekleştirebilir. Eğer gayrimenkul ile ilgili yapılacak işlem yurt dışında düzenlenen bir vekâletname ile gerçekleştirilmek isteniyorsa, Türk konsolosluklarında düzenlenecek Türkçe vekâletnameler aracılığıyla veya ilgili ülkede vekâletnameleri düzenlemeye yetkili merciler tarafından yerel lisanda, istenen işleme uygun şekilde düzenlenmiş, fotoğraflı, soğuk damgalı, kaşeli vekâletnamelerle bu işlemler gerçekleştirilebilir.
Lahey Sözleşmesine taraf olan ülkelerde düzenlenecek olan vekaletnameler, APOSTİLLE şerhi ile tasdik edilmelidir. Lahey sözleşmesine taraf olmayan ülkelerden birinde düzenlenen vekâletnameler ise vekâletnamedeki resmi görevliye ait imzanın, bağlı bulunduğu makamın ve bu makamın mührünün Türk Konsolosluğunca onaylanmış olması gerekmektedir. Türk konsolosluğunun hazırlayacağı Türkçe vekâletnamelere Apostille şerhi gerekmez. Yurt dışından gelecek olan Apostille şerhli veya Türk Konsolosluğunca onaylanmış, yabancı dilde hazırlanmış bu vekâletnameler, Türkiye’de tercümelerinin yapılması ve noter tarafınca tasdik edilmelerinin ardından tapu müdürlüklerinde yapılacak işlemlerde vekiller tarafınca kullanılabilinir.
Art Alanya sadece yaygın dillerde değil birçok nadir dilde de hizmet veren yeminli tercüme büroları ile çalışıyor. En hızlı ve etkin çeviri hizmetleri ile de sizlerin yanınızda olacağız.
Tapu devri için gerekli evraklar
Gereken belgeler devir türüne göre değişiklik gösterir.
Alıcıdan istenen belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- 2 adet fotoğraf
- Eğer bir vekil işlemleri yapacaksa vekâletname belgesi
Satıcıdan istenen belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Tapunun aslı ve fotokopisi
- Belediyeden vergi borcu olmadığına dair belge
- Zorunlu deprem sigortası
- Vekil varsa ev sahibi tarafından verilmiş vekâletname.
- İşlem aile arasında ise son 6 ayda çekilmiş vesikalık
Tapu devir işlemi nasıl gerçekleşir?
- Tapu devri için alıcı ve satıcıdan istenen tüm belgeler toplanır.
- Toplanan bu belgeler Tapu Sicil Müdürlüğüne iletilir.
- Tapu Sicil Müdürlüğünün belirlediği devir tarihinde, alıcı tüm bedeli öder ve tapusunu çıkartır.
- Yabancı uyruklu bir kişi ülkemizden bir tapu aldığında, o ülkenin bankacılık süreçleri ile alakalı olarak tapu işlemleri 3 ila 5 gün sürebiliyor.
Yabancılara gayrimenkul satışı için gerekli evraklar nelerdir?
Yabancı uyruklu kişiler Türkiye’den bir gayrimenkul alacakları zaman, gayrimenkulün değerini gösteren SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) onaylı lisanslı bağımsız ekspertizlerden Emlak Ekspertiz Raporu almaları gerekmektedir.
Bunun yanı sıra, Yabancıların alıcı olduğu işlemlerde Merkez Bankasına döviz bozdurma zorunluluğu getirilmiştir. Yabancılar taşınmaz alım işlemlerinde öncelikle dövizlerini banka aracılığıyla Merkez Bankasına satarak sonrasında banka tarafından düzenlenen Döviz Alım Belgesi’ni tapu müdürlüğüne sunması gerekecektir. Bu uygulama 24.Ocak.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup yabancı gerçek kişilerce satın alma yoluyla taşınmaz edinimlerinde döviz alım belgesi ibrazı zorunludur.
Gayrimenkul satın alımı için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
- Alıcı ve satıcının TC kimlikleri, yabancı uyrukluların pasaportları (Eğer Latin alfabesi dışında bir alfabe ile tanzim edilmişse noter tasdikli çevirisi)
- Renkli vesikalık fotoğrafları (son 6 ay içerisinde çekilmiş, 6x4cm ebadında)
- Vergi numaraları
- Belediyeden alınacak Rayiç Bedel ( Eğer gayrimenkulün belediyeye bir borcu varsa, belgenin belediyeden alınması aşamasında belediye alacağını tahsil eder.)
- Ekspertiz Raporu
- Döviz Alım Belgesi
- Kimlik Beyan formu
- Var ise vekâletnameler ve vekillerin kimlik veya pasaportları
- Yeminli tercümanın kimlik bilgileri
Bu belgeler Tapu Müdürlüğüne teslim edildikten sonra, müdürlüklerde görevli Veri Hazırlama ve Kontrol Operatörleri tapu devrini temin edecek olan resmi seneti hazırlarlar. Alım-satım harçları (Rayiç bedelin %4’ü), döner sermaye gibi resmi harçların yatırılmasından sonra alıcı-satıcı taraflar, yeminli tercüman tapu memuru huzurunda resmi senedi imzalar ve tapu devri gerçekleştirilir.
Tapunun aslının kaybolması durumunda, herhangi bir hak kaybı olmaz. Tapu dairesine zayiden tapu çıkartmak için başvuruda bulunup, aynı gayrimenkulün yeni tapusu alınabilir.
Art Alanya, tapu ile ilgili işlemlerinizin en başlangıç aşamasını oluşturan evraklarınızı doğru ve düzenli olarak temin edilmesinden tutun, tüm tapu belgelerinin hazırlanması aşamaları boyunca ve tapu devri aşamasında yanınızda olacak ve sizlere destek sağlayacaktır.
Satın alınan mülk için ödenmesi gereken masraflar nelerdir?
- Yabancı uyruklu alıcıların, Türkiye’den gayrimenkul alma işlemlerinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onaylı bir ekspertiz raporu sunmaları gerekmektedir. Böyle bir rapor bir veya iki gün içerisinde tamamlanıp teslim edilebilir. Bu rapor yaklaşık olarak 3.000 TL’dir.
- Belediyeden alınan rayiç bedeli üzerinden, %3 alım-satım harcı ödenecektir.
- Tapu Kadastro Müdürlüğünün Döner Sermaye harcı 675 TL’dir.
- Yeminli Tercüman ücreti. Bu konuşulan dile ve kaç tane gayrimenkul alındığına göre değişir. Ortalama 1000 TL’dir.
Tapunuzu teslim aldıktan sonra talep ederseniz sizin adınıza abonelik işlemlerini de gerçekleştirebilir ve hatta evinizin mobilyalarını seçmenizde yardımcı olabiliriz.